Sointi Jazz Orchestra ja Marius Neset Lahden Jazztorilla 28.9.

Lahti Big Band ry on kutsunut Lahden Jazztorin 30-vuotisjuhlakonsertin vieraiksi Sointi Jazz Orchestran ja valovoimaisen norjalaissaksofonistin Marius Nesetin.

Sointi Jazz Orchestra on elävä yhteisö, eräänlainen laboratorio uutta etsiville ja omia sävellyksiä kirjoittaville jäsenille. Sektiot ovat täynnä suomalaisen musiikkikentän eturivin nuoria ammattilaisia.

Juhlakonsertti kuullaan Vaahterasalissa lauantaina 28.9. kello 19 alkaen. Liput ennakkoon Tiketistä.

Kapellimestari Rasmus Soini kertoi tunnelmista juhlakonsertin edellä.

1. Kuinka Sointi Jazz Orchestran kesä on sujunut?

Heinäkuussa kävimme soittamassa ensikonserttimme Hämeenlinnassa Linna Jazz Festivaalin pääkonsertissa. Esitimme yhtyeen kantaohjelmistoa sekä laulaja Aili Järvelän tuotantoa, jossa hän itse lauloi solistina. Ohjelmisto kantaesitettiin Unituulia-konsertissa reilu vuosi sitten ja oli mahtavaa päästä toisintamaan ohjelmisto Linnanpuistoon, jonne yleisöä saapuikin satamäärin. 

Muuten kesä on kulunut aurinkoisista keleistä nauttien sekä uuden materiaalin työstämisen parissa. Helsingin Taiteiden yönä 15.8. teemme myös toisinnon toukokuisesta Maailmanlopun konsertista osana Kauppatorilla järjestettävää Blow!-puhallinmusiikkitapahtumaa. 

2. Avanti tuuletti aikoinaan suomalaista orkesterikenttää. Onko Sointi Jazz Orchestrassa jotain samaa?

Sointi Jazz Orchestra on lähtenyt luomaan omaa polkuaan big band -perinteen ja (jazz)orkesterien joukkoon. Yhtye kumartaa big band -perinteelle, mutta toisaalta pyrkii löytämään uuden tavan nähdä big band -kokoonpanon. 

Esimerkiksi Ellington kirjoitti sovituksia juuri yhtyeensä yksilöt huomioiden ja vastaavasti Sointissa sektiokeskeinen ajattelu on viety enemmänkin yksilötasolle. SJO:n sovituksissa eivät perinteiset big band -kirjoituksen säännöt aina toteudu ja yksilölähtöinen ajattelu toteutuu mm. runsaassa vaihtosoittimiston hyödyntämisessä. 

”Esitettävä materiaali on aina uutta ja kokoonpanon potentiaalin parhaiten hyödyntävää.”

Eikä Sointin kokoonpanokaan ole ihan perinteinen: yhtyeen kokoonpanosta löytyy kiinteästi mm. käyrätorvi ja tuuba sekä vaihtosoittimissa usein käytetty oboe. 

Sovitusten lisäksi myös SJO:n ohjelmistot pyrkivät uudistamaan big band -perinnettä ja konserttikulttuuria yleensäkin. SJO ei toisinna big band -musiikin klassikoita, vaan kokonaisuudet ovat Sointille räätälöityjä, jolloin esitettävä materiaali on aina uutta ja kokoonpanon potentiaalin parhaiten hyödyntävää. 

Yhtyeen tyylillinen skaala on laaja swingistä klassisen musiikin vivahteisiin, ja välillä big bandistä puhuminen tuntuukin teennäiseltä – kyseessä on ennemmin 17-henkinen yhtye, jonka kokoonpano vain sattuu muistuttamaan big bandia. Teemme erilaisia teemallisia kokonaisuuksia kuten toukokuussa esitetty Maailmanlopun konsertti, johon useat nuoret säveltäjät sävelsivät ohjelmistoa yhden teeman ympärillä. Lopullisessa konsertissa eri maailmanlopun teemoja taustoitettiin faktapitoisilla juonnoilla. 

”Pyrimme uudistamaan sitä mielikuvaa, mikä ihmisillä big band -kokoonpanosta on.”

Lyhyesti voisi todeta, että pyrimme uudistamaan sitä mielikuvaa, mikä ihmisillä big band -kokoonpanosta on. Konsertteja järjestetään epätyypillisissä paikoissa, esitetyt ohjelmistot laajentavat kokoonpanon mahdollisuuksia ja lisäksi teemme yhteistyötä eri taiteenalojen kanssa. Aina kun joku konsertin jälkeen toteaa, ettei tiennyt big band -musiikin olevan tällaista, olemme onnistuneet tavoitteessamme.

3. Kuinka luonnehtisit Jazztorilla esitettävää ohjelmistoa?

Yhteiskonsertti Nesetin kanssa aloittaa uuden luvun yhtyeen toiminnassa, sillä Neset on ensimmäinen kansainvälinen solistivieraamme! Jazztorilla tullaan esittämään Marius Nesetin säveltämää musikkia, jonka hän on alun perin tehnyt tilauksesta Trondheim Jazz Orchestralle vuonna 2012. Nuo 12-henkiselle kokoonpanolle kirjoitetut sävellykset on nyt sovitettu Sointi Jazz Orchestran 17-henkiselle kokoonpanolle ja solistille, joten räätälöityjen kokonaisuuksien ja ohjelmistojen ainutlaatuisuuden linja pitää. 

”Luvassa on ennakkoluulotonta ja mukaansatempaavaa suuren yhtyeen musiikkia, energistä solismia, rytmisesti mielenkiintoisia jaksoja, kuulaita sävyjä ja värikylläisiä sovituksia.”

Nesetin sävellysten lisäksi konsertissa tullaan kuulemaan teoskantaesityksiä nuorilta säveltäjiltä, jotka ovat kirjoittaneet sävellyksensä juuri tätä yhteiskonserttia ajatellen. Luvassa onkin ennakkoluulotonta ja mukaansatempaavaa suuren yhtyeen musiikkia, energistä solismia, rytmisesti mielenkiintoisia jaksoja, kuulaita sävyjä ja värikylläisiä sovituksia. 

4. Millaisella kokoonpanolla olette tulossa Lahteen?

Sointi Jazz Orchestra saapuu Lahteen omalla ”peruskokoonpanollaan”, johon kuuluu viiden hengen saksofonisektio vaihtosoittimineen, neljä trumpettia, käyrätorvi, kolme pasuunaa, tuuba ja komppi (piano, kontrabasso, rummut). Sekä tietenkin illan päätähti, solistina soittava saksofonisti Marius Neset.

5. Miksi Vaahterasalin konserttia ei missään tapauksessa pidä jättää väliin?

Marius Neset äänestettiin juuri DownBeatin kriittikkoäänestyksen tenorisaksofonistien ”rising star” kategoriassa  top10-kärkeen, joten luvassa on kansainvälisen tason konsertti huikean solistivieraan kanssa. Sointi Jazz Orchestraa ennestään kuulleet tietävät, kuinka ainutlaatuinen konsertti on luvassa, mutta tämä konsertti sopii täydellisesti myös ensikertalaisille. 

”Luvassa on kansainvälisen tason konsertti huikean solistivieraan kanssa.”

Vaikka konsertin ohjelmisto on instrumentaalimusiikkia, sanoisin ohjelmiston olevan helposti lähestyttävää ja mukaansa tempaavaa. On hyvä muistaa, että tuore, ennakkoluuloton ja moderni eivät aina ole sama asia kuin haastava, vaikeasti lähestyttävä tai outo. 

Nyt on todella hyvä tilaisuus tulla kokemaan, kuinka suuren yhtyeen esittämä musiikki resonoi koko kehossa, hurmaantua energialatauksesta ja heittäytyä musiikin vietäväksi – ja kenties yllättää itsensäkin.

Pääkuva @ Teemu Matsson