Soittamisen iloa vuodesta 1984

Big Band -musiikkia swingistä salsaan, agenttitunnelmista kotimaisiin helmiin

Lahti Big Band on vuonna 1984 perustettu orkesteri, joka on pitkään niittänyt mainetta tinkimättömällä perehtymisellä 30- ja 40-lukujen akustiseen swing-musiikkiin. Viime vuosina LBB on laajentanut ohjelmistoaan uudempaan musiikkiin ja tehnyt yhteistyötä tunnettujen laulajien kanssa: mm. Sami Pitkämö, Nat Newborn, Paula Koivuniemi, Laura Voutilainen ja lauluyhtye Old Chaps. Viimeisin produktio on toteutettu bluesartisti Ismo Haaviston kanssa. Lahti Big Bandin taiteellinen johtaja, kapellimestari ja sovittaja on trumpetisti Erno Tiittanen. Lahti Big Bandillä on kaksi vakituista laulusolistia, Elina Pakkanen ja Klaara Koivunen.

Vuonna 1989 Lahti Big Band ry järjesti ensimmäisen Lahden Jazztori -tapahtuman. Keskustaan pystytettiin teltta, jossa soitettiin jazzia. Jazztori on tähän saakka järjestetty vuosittain. Kotimaan lisäksi LBB on esiintynyt Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Kyproksella, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Elina Pakkanen

Lastentarhanopettaja Elina Pakkasen musiikillisen taipale alkoi Lahden musiikkiluokilla. Lukion jälkeen opinnot jatkuivat Päijät-Hämeen konservatoriossa säveltapailu-, musiikinteoria- ja laulutunnein. Hän on laulanut Lahti Big Bandin solistina vuodesta 1995 alkaen sekä pitänyt usein omia jazz- ja viihdeiltoja.

lbb_ellu

Vuonna 1996 Elina pääsi itse säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella Ystävyystarina Syksyn sävel -loppukilpailuun ja voitti lehdistöpalkinnon. Syksyn sävelen jälkeen Elinan kilpailukappale julkaistiin omakustannesinglenä yhdessä Rakkauden muisto -kappaleen kanssa. Kyseisen singlen lisäksi Elinan ääntä on kuultu Lahti Big Bandin levyllä solistina sekä useilla muilla levyillä taustalaulajana. Vuonna 2005 Elina julkaisi esikoisrunokokoelmansa Sinisessä talossa. Elina laulaa myös Old Chaps -lauluyhtyeessä.

Klaara Koivunen

Klaara Koivunen on Turusta kotoisin oleva muusikko. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt kiertää esiintymislavoja yksin, sekä erilaisten bändien ja suurempien kokoonpanojen kanssa. Klaaran instrumentteja ovat piano, saksofoni, klarinetti, kitara ja laulu. Omimmillaan Klaara on pop-, jazz- ja soul-tyyleissä, jotka vahvasti kuuluvat myös Koivusen kappaleiden tulkinnoissa ja lauluäänessä. Monipuoliselta muusikolta on lupa odottaa LBB:n laulusolistina mitä vaan!

Ismo Haavisto

Ismo Haavisto kuuluu Suomi-bluesin taidokkaaseen ammattilaiskaartiin. Lahtelainen muusikko tunnetaan loistavana huuliharpistina ja laulajana. Jo teini-ikäisenä bluesiin hurahtanut kitaristi on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen juurimusiikin huipulla. Haavisto on julkaisut kuusi levyä kolmella eri kokoonpanolla (Ismo Haavisto Band, Honky Tonk Men, Bottlenecks). Hän on vieraillut myös useiden muiden kotimaisten artistien levyillä (esim. Francine, Marko Haavisto & Poutahaukat, Knucklebone Oscar) ja esiintynyt lukuisten ulkomaistenkin bluestähtien kanssa (mm. Kim Wilson, Lurrie Bell, Otis Grand, Sharon Lewis).

Erno Tiittanen on sovittanut Ismon omista sävellyksistä ja sanoituksista ainutlaatuisen big band -ohjelmiston.

Masa Orpana

Masa (Matti-Juhani) Orpana on kangasalalainen muusikko. Hänen instrumenttejaan ovat saksofonit, klarinetti, huilu ja kitara, vaikkakin eniten hän soittaa tenorisaksofonia. Masa on vuosien varrella soittanut mm. yhtyeissä Groovy Eyes, Rakka, Olmarin Unioni, Honky Tonk Men, Anssi Tikanmäki Orchestra ja Anssi Tikanmäki Film Orchestra, Jazzgangsters, White Giant, One O’Clock Humph ja Masa Orpana Honk. Hän on myös toiminut teatteri- ja studiomuusikkona sekä opetustehtävissä.

Masan omin tyyli käsittää rhythm and bluesia ja muuta juurimusiikkia, jazzia, improvisoitua musiikkia ja rockia. Masa on julkaissut omalla nimellään kaksi levyä: Honky Tonk Man (Alba Records 2005) ja Brothers (Alba Records 2008). Yhtyeen jäsenenä tai vierailijana hän on mukana kymmenillä levyillä. Hän on esiintynyt lukuisilla merkittävillä festivaaleilla sekä kotimaassa että Euroopassa ja ollut mukana kiertueilla mm. Pohjoismaissa ja Kanadassa.

Erno Tiittanen

Vuodesta 2010 alkaen Lahti Big bandiä on johtanut trumpetisti, sovittaja, säveltäjä Erno Tiittanen.

Erno aloitti big band -musiikin opiskelun 5-vuotiaana. Hän oli usein isänsä mukana Imatra Big Bandin treeneissä, joissa häneen suuren vaikutuksen teki ´brassin´ (vaskipuhaltimet) suunnaton voima ja ylipäätänsä big band -musiikin monimuotoisuus ja dynamiikkavaihtelut. Hän vetäytyi toisinaan kesken treenien isänsä kitaralaukkuun ottamaan päiväunia – tai niin hänen isänsä ja orkesteritoverinsa ainakin luulivat: todellisuudessa tämä tuleva sovitusnero vain vetäytyi mietiskelemään omaa big band -soundiaan ja mietti kuinka voisi parantaa suurien mestareiden ja esikuviensa (mm. Sammy Nestico, Billy May, Count Basie, Billy Strayhorn) sovituksia ja tuoda niihin omia näkemyksiään.

IMG_8927-Edit

Huolimatta rakkaudestaan big band -musiikkiin Erno valitsi 7-vuotiaana huolellisesti ja harkiten ensimmäiseksi instumentikseen viulun. Hän perusteli taannoin valintaansa sillä, että halusi tuoda sovituksiinsa klassisen musiikin kurinalaisuuden ja viulun kautta myös uutta soundia big band -maailmaan. Erno arvelee myös poikkeuksellisen hyvän nuotinlukutaitonsa johtuvan edesmenneen unkarilaisen viulunopettajansa kurinalaisesta opetuksesta.

Kun Erno tunsi saavuttaneen viululla sen mitä halusikin, vaihtoi hän 11-vuotiaana instrumenttia salaiseen rakkauteensa trumpettiin. Nyt hänellä oli kaikki valmiudet alkaa toteuttamaan vuosikausia päässään muhineita musiikillisia ideoita! 20-vuotiaana hän haki vaikutteita eri musiikillisista ympäristöistä, kuten armeijan soittokunnasta, kiertävistä tanssibändeistä, salsaorkestereista sekä muista sekalaisista viihdytysjoukoista.

Kaikki nämä kokemukset yhdessä ovat muokanneet Erno Tiittasesta juuri sellaisen soittajan, orkesterin johtajan ja sovittajan kuin mikä hän on: omaperäinen, vauhdikas, vivahteikas, nokkela ja yleisöystävällinen.

Lahti Big Bandin lisäksi Erno ollut mukana mm. seuraavissa orkestereissa: UMO, Imatra Big Band, Nat Newborn Big Time ja The Great Helsinki Swing Big Band. Tunnetaan myös omasta Arricone Big Bandistä.