Masa Orpana Honk saapuu Jazztorille vahvistetulla kokoonpanolla

Masa Orpana Honk on Pirkanmaan lahja tuhdin juurimusiikin ystäville. Kvartetti on hionut yhteissoittoaan jo usean vuoden ajan, ja tulokset näkyvät niin lavalla kuin studiossakin. 

”Honk operoi klassisen instrumentaali-r&b:n parissa enkä usko, että nykyään kukaan koko maailmassa hoitaa homman paremmin”, kirjoitti Jussi Niemi Soundissa yhtyeen nimeä kantavaa levyä vuonna 2018 arvioidessaan. 

Suomijazz.comin Pentti Ronkanen oli samoilla linjoilla. ”Tämä on tiukka poppoo, jossa jokainen osaa asiansa ja tekee pyyteetöntä työtä grooven palveluksessa.”

Juppo Paavola rummuissa ja Ville Vallila bassossa rakentavat lujan mutta samalla notkean perustan, Jonni Seppälän maukas kitarointi ja monesta yhteydestä tutun Masa Orpanan rouhea saksofonisoundi viimeistelevät kokonaisuuden.

Jazztorille kokoonpano tulee perjantaina 2.10. kahdella vierailevalla saksofonilla täydennettynä, kun lavalle nousevat myös Aino Heikkonen ja Tuomas Heinonen.

Mitä laajennetulta kokoonpanolta on lupa odottaa?

Masa Orpana: Ennen kaikkea odotettavissa on yhdessä soittamisen  riemua, joka toteutuu parhaiten, kun saamme jakaa musiikkimme yleisön kanssa. Kvartettiin verrattuna Honk-sekstetti on mahdollistanut kirjoittamieni kolmen saksofonin sovitusten soittamisen keikoilla. Se innostaa minua suuresti. On aivan erilaista soittaa tätä musiikkia kahden saksofonistin kanssa kuin bändin ainoana puhaltajana.

Annapa oma luonnehdintasi yhtyeen tyylistä, eräänlainen musiikillinen tuoteseloste.

MO: Soitamme rytmikästä ja energistä, iloista musiikkia. Tyylimme syntyy monista aineksista.  Se on yhdistelmä elävää perinnettä ja uutta näkökulmaa. Päällimmäisenä musiikissamme kuuluu varmasti rhythm and bluesin, varsinkin New Orleansin r&b-tyylin, jump-bluesin ja Chicago-bluesin vaikutus. Jazzin elementit ovat myös vahvasti läsnä improvisoinnissa ja harmonisissa elementeissä. 

Minua puhuttelee erityisesti afro-amerikkalainen roots- eli juurimusiikki monissa, rikkaissa, vivahteikkaissa muodoissaan. Erityisen tärkeää minulle on tähän perinteeseen liittyvä ulospäin suuntautuva, jaettu ja voimauttava ilo sekä vapaus soittaa omalla persoonallisella tavalla ilman turhan tiukkaa säännöstöä ja teoreettista analysointia.  

Oikeastaan näen koko rytmimusiikin kentän suurena perinteenä, jossa esimerkiksi blues, country, gospel ja jazz liittyvät kiinnostavalla tavalla toisiinsa. Tästä perinteestä teemme näköisemme keitoksen, joka muuttuu hiukan joka kerta, kun soitamme yhdessä. Olen aina ollut vahvasti yhtyesoittaja. Musiikki on kiinnostavinta, kun sitä soitetaan elävälle yleisölle, ja jokainen soittaja saa tuoda vahvasti oman persoonansa kuuluviin. En siis halua määritellä tiukasti etukäteen, miltä musiikin pitää kuulostaa, vaan yhtyeessäni annan muusikoille vapautta soittaa omalla tavallaan.

Onko mukana uutta materiaalia, vai mennäänkö jo tutuksi tulleelta pohjalta?

MO: Kuullaan paljon uutta. Vanhatkin kappaleet kuulostavat aivan erilaiselta. Osa sektiolle kirjoitetusta materiaalista on ollut mukana ohjelmistossamme jo aiemmmin, ja levyillämme kuullaan useamman fonin sektioita. Olen kuitenkin myös säveltänyt ja sovittanut runsaaasti uutta soitettavaa juuri tälle kokoonpanolle.

Terveisesi Jazztorin yleisölle?

MO: Olemme todella innoissamme tästä mahdollisuudesta soittaa Jazztorin konsertissa. Bändi on harjoitellut ahkerasti ohjelmistoaan jo suunniteltuja mutta peruuntuneita kevään ja kesän keikkoja varten. Äänitimme heinäkuussa tätä kokoonpanoa ensimmäistä kertaa, ja nyt onkin mahtavaa jakaa tätä uutta musiikkia keikalla kanssanne. Sydämellisesti tervetuloa!

Masa Orpanan kotisivut

Masa Orpana facebookissa

Liput Tiketistä

Kuva © Jonne renvall @mansentiikeri.net