LBB Proudly Presents: Jazztorin pääkonsertit

Jazztorilla nautitaan elävästä musiikista 22.–30.9. Tarjolla on laaja kirjo musiikkia big band -soundeista intiimimpään tunnelmointiin. Liput ennakkoon Tiketistä.

Lahti Big Band isompana kuin koskaan

Kapellimestari Erno Tiittaselta tilattiin Uudenkylän 600-vuotisjuhliin sävellys, joka kasvoi viisiosaiseksi Tuba In Jazz -sarjaksi. Nyt Erno on laajentanut kokonaisuutta uusilla sävellyksillä ja liittänyt mukaan osia, joiden pohjalla on joukko päässä ja tietokoneella jo pitempään olleita ituja. 

Nälkä kasvoi syödessä, ja LBB:n soittajien lisäksi lavalla nähdään suuri joukko puhaltajia, lyömäsoittaja ja harppu. Väliajan jälkeen LBB jatkaa laajennetussa kokoonpanossa ja esittelee mm. neljä uutta sovitusta jazzstandardeista. Solisteina Conciksesta keväällä ammattimuusikoiksi valmistuneet Veera Aliska ja Benjamin Kaufmann. Vierailevana tähtenä oman big bandinsä Jazztorille tuova Aarni Häkkinen pasuunassa.

Grammy-palkittu leadtrumpetisti ja Suomen eturivin muusikoita

25-vuotias Aarni Häkkinen debytoi säveltäjänä, sovittajana ja kapellimestarina alkuvuodesta julkaistulla omaa nimeä kantavalla albumilla (Aarni Häkkinen Jazz Orchestra). Aiempiin meriitteihin lukeutuu big bandien Suomen mestaruus oman Roast Burn Big Bandin vetäjänä. Häkkinen on nähty myös mm. UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Ricky Tick Big bandin riveissä. Toiminut myös tuntiopettajana Lahden konservatoriossa.

Debyyttialbumi kuullaan Lahdessa kokonaisuudessaan, ja luvassa on paljon solistista ilotulitusta. Mukana kokoonpanossa ovat mm. Markus Niittynen pianossa, Jussi Lehtonen rummuissa, Joonatan Rautio, Casimir Ekman ja William Suvanne saksofoneissa, UMO:n Kasperi Sarikoski ja ”TV:stä tuttu” Antti Rissanen pasuunassa sekä Tomi Nikku ja Ryan Quigley trumpetissa.

Quigley soitti Häkkisen kanssa basistilegenda Ron Carterin johtamassa big bandissä, jonka livealbumi oli alkuvuodesta ehdolla Grammyn saajaksi. Voittoa ei tullut, mutta Quigley sai omansa Michael Bublen yhtyeen jäsenenä. Quigley on aiemmin esiintynyt mm. Quincy Jonesin, Robbie Williamsin, Aretha Franklinin, George Michaelin, Tom Jonesin ja Kurt Ellingin kaltaisten maailmantähtien kanssa.

Tribuutti ennenaikaisesti kuolleelle Roy Hargrovelle

49-vuotiaana menehtynyt Roy Hargrove kuului sukupolvensa valovoimaisimpiin trumpetisteihin. Toinen jalka oli vahvasti kiinni jazzissa, mutta Hargrove ei kaihtanut rajanylityksiä muun svengaavan rytmimusiikin puolelle. Kollegat, kriitikot ja suuri yleisö tykkäsivät, ja Hargrove voitti postuumisti Down Beat -julkaisun lukijaäänestyksen parhaan trumpetistin kategoriassa.

Turku Jazz Festivalin vuoden taiteilija Mikko ”Gunu” Karjalainen on soittanut Hargrove-tribuuttia mm. Roomassa. Lahteen hän tuo kokoonpanon, jossa ovat mukana mm. Pori Jazzin vuoden taiteilija  Tuomo Uusitalo ja kotimaisten saksofonistien terävimpään kärkeen viime aikoina rynnistänyt Joonatan Rautio.

Jazzbasillin paluu

Lahtelaislähtöisen Panu Savolaisen johtaman Herd-trion ja Aili Ikosen kymmenen vuoden takainen Jazzbasilli-albumi osui kultasuoneen. Keikatkin vetivät täysiä saleja. Nyt nelikko palaa Suomi-iskelmän tunnelmiin kokonaisuudessa, jossa on mukana myös uusia sovituksia.

We Jazz -yhteistyö

Lahti Big Band pyysi helsinkiläistä We Jazz -yhteisöä kuratoimaan festivaalin päätöspäivän ohjelman. Haussa oli musiikkia, jota Lahdessa ei ole ennen kuultu ja joka omia festivaalejaan järjestävän We Jazzin kokemuksen perusteella tarjoaisi intensiivisen elävän musiikin kokemuksen.

Valinta osui Otto Eskelisen johtamaan Uusi aika -kokoonpanoon sekä Okko Saastamoisen kiitettyyn OK:KO-kvartettiin. Molemmat yhtyeet tunnetaan kyvystä elää hetkessä. Kumpaankin voi sovittaa alla olevaa Okko Saastamoisen luonnehdintaa.

”Tämä musiikki ja yhtye puhkeavat komeimmin kukkaan keikoilla. Improvisointi, yhtyeen ja yleisön läsnäolo, erilaiset keikkapaikat ja tunnelmat muodostavat aina uniikin kokonaisuuden, jonka kokeminen paikan päällä on kuulijalle antoisaa.”

Oheisohjelmaakin on kehitteillä – kenties Digelius Musicin pop up -myymälä.

Älä unohda oheistarjontaa

Torniolaisen Jukka Piiroisen ylläpitämä Valon kuvia -blogi kuvagallerioineen on maailmanluokkaa olevien jazzvalokuvien aarreaitta. Valokuvaajan ammattitutkinnon suorittanut eläköitynyt luokanopettaja on dokumentoinut etupäässä kotimaisen jazzin viimeksi kulunutta noin kymmentä vuotta tavalla, joka ansaitsisi jo nyt elämäntyöpalkinnon. Jazztori kunnioittaa tinkimätöntä työtä kutsulla kertomaan kuvista pääkirjaston musiikkiosastolle. Vierailu tuotetaan yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa.

Opiston Kunkussa jatsataan perjantaina 22.9. ja 29.9. Jälkimmäisenä iltana taitojaan jazzlaulajana Duo Karhoksen solistina esittelee Minja Koski, monien rakastama M.

Pub Virastokin on jälleen mukana yhteistyökumppanina. Tiistaina 26.9. lavalle nousee Immilän Myllyjazzeillakin ihastuttanut Baba Ganoush Orkestra.

Tarkemmat ohjelmatiedot Jazztorin kotisivulta.

Pääsymaksullisten konserttien liput ennakkoon täältä.