Jazztorin runko-ohjelma on täynnä vahvoja artistinimiä

Lahti Big Band ry on saanut syys–lokakuun vaihteessa (25.9.–3.10.) järjestettävän Jazztori-festivaalin runko-ohjelman valmiiksi. Lahteen on tulossa useita kotimaisia huippunimiä ja lisäksi mielenkiintoisia kansainvälisiä vieraita.

Viisi omaa tuotantoa on festivaalin yhteenkokoavana voimana toimivalta Lahti Big Bandiltä rohkein panostus vuosiin. Festivaalin taiteellinen johtaja Erno Tiittanen on tyytyväinen kiinnityksiin.

”Jazztorista on näillä näkymin tulossa yksi koko vuoden tärkeimmistä jazzfestivaaleista Suomessa.”

”Pystymme tarjoamaan mielenkiintoisen ja monipuolisen ohjelman, joka on myös taiteellisesti korkeatasoinen. Kevään ja kesän monien peruuntumisten vuoksi Jazztorista on näillä näkymin tulossa yksi koko vuoden tärkeimmistä jazzfestivaaleista Suomessa.”

Lahti Big Band avaa festivaalin Louis Armstrongin muistoa kunnioittavalla konsertilla, jossa trumpetti- ja laulusolistina on virtuoosimainen Kalevi Louhivuori.

Ensimmäisen viikonlopun mielenkiintoinen kansainvälinen vieras on suomalais-italialais-yhdysvaltalainen Beetroot Ensemble, jonka italialaisjäsenet ovat liikkeelle maan kulttuuriministeriön myöntämän tuen turvin. Suomea kokoonpanossa edustaa Casimir Ekman.

”Nuorten kykyjen tukeminen on tärkeä osa Jazztorin henkeä, samoin kuin perinteiset ilmaistapahtumat ja festivaalin yhteydessä järjestetyt leirit”, Tiittanen muistuttaa. ”On hienoa saada Casimirin kaltainen vahvassa nousussa oleva nimi mukaan.”

Kansainvälisten tuulahduksen tuo mukanaan myös New Yorkissa viihtyvä ja maailmaa säännöllisesti kiertävä basisti Kaisa Mäensivu, joka esiintyy sunnuntaina 27.9. Erno Tiittasen luotsaaman Arricone Brass Septetin vieraana. Vaskiseitsikon ja Jimi Tenorin yhteisesiintyminen oli yksi viime syksyn festivaalin kohokohdista.

Saksofonit ovat vahvasti esillä festivaalin jälkimmäisenä viikonloppuna. Tukevaa juurimusiikkia soittava Masa Orpana Honk saapuu Lahteen kahdella vierailevalla saksofonilla täydennettynä.

Kuva @ Jyrki Kallio

Lauantaisella debyyttikeikallaan ääneen pääsee puolestaan Joakim Berghäll Dark Roast 006, joka tuo lavalle kolme baritonisaksofonia. Berghällin lisäksi puhaltajina ovat monista yhteyksistä tutut Linda Fredriksson ja Max Zenger.

Ohjelma täydentyy loppukesän ja alkusyksyn aikana, kun muut tuottajatahot pääsevät ehdottamaan omia ohjelmakokonaisuuksiaan mukaan festivaalin tarjontaan. Ant Brew, kaupungin uusi panimopub, on jo ilmoittautunut mukaan jazzvisan järjestäjäksi.

Kuva: Huikeassa vedossa oleva Kalevi Louhivuori (vas.) on yksi Erno Tiittasen (oik.) Jazztori-kiinnityksistä.

JAZZTORI 2020 – runko-ohjelma

Ohjelma täydentyy kesän ja syksyn aikana. Ajantasaiset tiedot löytyvät facebookista ja festivaalin kotisivulta jazztori.fi.

Ennakkomyynti päätapahtumiin Tiketissä. Ennakkoon myytävien lippujen määrää on toistaiseksi supistettu mahdollisten syksyllä voimassa olevien koronarajoitusten vuoksi.

A Tribute to Louis Armstrong

Lahti Big Band feat. Kalevi Louhivuori 

Lahti Big Band kunnioittaa Jazztorin konsertillaan Louis Armstrongin (1901–1971) perintöä. Trumpetti- ja laulusolistina on kansainvälisestikin arvostettu Kalevi Louhivuori. Sovitukset ovat Lahti Big Bandin kapellimestarin ja taiteellisen johtajan Erno Tiittasen.

Konserttiin valikoituneita kappaleita Louhivuori luonnehtii itselleen merkityksellisiksi ja omaan soittotyyliin hyvin istuviksi. Tärkeää valinnoissa oli hänen mukaansa myös se, että kappaleet edustavat sitä estetiikkaa, jota Armstrong itse oli luomassa. Luonnollisesti mukaan haluttiin myös yleisölle entuudestaan tuttuja hittejä.

Erno ”Arricone” Tiittasen sovitusten Louhivuori sanoo tuovan ohjelmistoon persoonallista ”twistiä”.

”Sovitukset on tehty perinteitä kunnioittaen, mutta mukaan on sopivassa suhteessa tuotu uusia ja maistuvia mausteita.”

25.9.2020 kello 19

Vaahterasali, Lahti

Liput 20 e, opiskelijat 15 e

Ennakkomyynti: Tiketti

Beetroot Ensemble

Beatroot ensemble on neljän muusikon yhteentörmäys, joka tarjoilee omia sävellyksiään pohjoismaisin vivahtein. Yhtyeen jäsenet tuovat erilaisine kulttuuritaustoineen oman uniikin kädenjälkensä kappaleisiin, ammentaen estetiikkansa amerikkalaisesta jazzperinteestä. 

Daniele Patton (IT) – rummut

Cesare Mecca (IT) – trumpetti

Nate Francis (USA) – basso

Casimir Ekman – tenorisaksofoni

26.9.2020 kello 19

Vaahterasali, Lahti

Liput 15 e, opiskelijat 10 e

Ennakkomyynti: Tiketti

Arricone Brass Septet feat. Kaisa Mäensivu

Lahti Big Bandin kapellimestarin ja taiteellisen johtajan Erno Tiittasen luotsaama Arricone Brass Septet tarjoaa virtuoosibasisti Kaisa Mäensivun kanssa konsertillisen yllätyksellistä musiikkia. Konsertissa yhdistyy kaksi erilaista maailmaa, kun perinteinen torviseitsikko saa rinnalleen basson monimuotoisuuden upeine sävyineen. Luvassa on ennen kuulematonta ja ennakkoluulotonta musiikkia.

Kaisa Mäensivu – basso

Erno Tiittanen – trumpetti

Timo Hiipakka – trumpetti

Jermu Nyberg – trumpetti

Aleksi Saraskari – tuuba

Heikki Volotinen – pasuuna

Vesa Lehtinen – pasuuna

Jenni Hiipakka – käyratorvi

27.9.2020 kello 17

Vaahterasali, Lahti

Liput 15 e, opiskelijat 10 e

Ennakkomyynti: Tiketti

Masa Orpana Honk & Special Guests

Masa Orpana Honk tuo juurimusiikin riemun ja monipuoliset rytmit nykyaikaiseen jazz-ympäristöön. Yhtyeen valtti on kolmen saksofonin sektio, jota komppaa New Orleansin hengessä sykkivä rytmiryhmä. Bändin musiikissa yhdistyvät afroamerikkalainen juurimusiikki sekä jazzin kieli pitkälle vietyjen improvisaatioiden, omien sävellysten ja hiottujen sovitusten muodossa. 

Alunperin Honk on perustettu vuonna 2012 ja se on toiminut keikoilla enimmäkseen kvartettina Orpanan ollessa ainoa puhaltaja. Laajennettu yhtye soitti ensimmäisen keikkansa täpötäydelle klubille talvella 2020. Uusi kokoonpano äänittää Orpanan uutta musiikkia kesällä 2020. Äänitteet on tarkoitus julkaista keväällä 2021. 

Masa Orpana – saksofoni

Aino Heikkonen – saksofoni

Tuomas Heinonen – saksofoni

Jonni Seppälä – kitara

Ville Vallila – basso

Juppo Paavola – rummut

2.10.2020 kello 19

Vaahterasali, Lahti

Liput 15 e, opiskelijat 10 e

Ennakkomyynti: Tiketti

Joakim Berghäll Dark Roast 006

Joakim Berghäll Dark Roast 006 on kolmen baritonisaksofonistin eturivittämä sekstetti, jollaisesta Berghäll oli haaveillut jo pitkään, kunnes syksyllä 2019 aukesi mahdollisuus säveltää yhtyeelle levyllisen verran ohjelmistoa. Yhtyeen musiikki nojaa paitsi uniikkiin, tummasävyiseen soitinyhdistelmään, myös vahvasti 2020-luvun jazzin nykyhetkeen sekä kolmen puhaltajan sekstettikokoonpanon sointiperinteeseen. Se kiskoo kuulijansa hereille kuten herkullisen, tummapaahtoisen aamukahvin tuoksu. Se on intensiivinen sekoitus maanläheistä rouheutta ja kaukomaiden mausteita. Potkua ja syvyyttä, makeutta ja täyteläisyyttä samassa paketissa.

Konsertti Jazztorilla on yhtyeen odotettu debyyttikeikka.

Joakim Berghäll – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, sävellykset

Linda Fredriksson – baritonisaksofoni, bassoklarinetti

Max Zenger – baritonisaksofoni, bassoklarinetti (sekä ajoittain myös bassosaksofoni ja kontrabassoklarinetti)

Jere Haakana – sähkökitara

Jori Huhtala – basso

Tuomas Timonen – rummut

3.10.2020 kello 15

Vaahterasali, Lahti

Liput 20 e, opiskelijat 15 e

Ennakkomyynti: Tiketti