RoHi puhallinsoitinkorjaamo tuo Verneri Pohjolan Jazztorille

Lyyrisestä ilmaisustaan tunnettu Verneri Pohjola on jo pitkään ollut yksi eurooppalaisen jazzin seuratuimmista ja omintakeisimmista trumpetisteista, säveltäjistä ja yhtyeenjohtajista.

Lahden Jazztorilla Verneri Pohjola Group esittää kiitetyn Pekka-julkaisun ohjelmistoa. Albumilla tänä vuonna 40 vuotta täyttävä muusikko tulkitsee uudelleen isänsä sävellyksiä.

Konsertin tukijoina ovat RoHi Puhallinsoitinkorjaamo ja Lahden Keskusmusiikki. Lahden musiikkiopisto antaa Kalevi Aho -salin ja tekniikan tapahtuman käyttöön.

Helsingin Sanomien Jukka Hauru oli haltioitunut Pohjolan läpimurron aikoihin.

”Hänen persoonansa, sointinsa ja kykynsä keskittyä ovat jotain ainutkertaista. Jokaisella äänellä tuntuisi olevan jokin tarkoitus, tarina.”

Esitimme Verneri Pohjolalle joukon kysymyksiä Lahden-vierailun edellä.

Kuinka luonnehtisit itse omaa musiikkiasi?

Musiikkini on sellaista melodisen tunnelmallista, mutta kokeilevaa ja seikkailunhaluista.

Ohjaako pyrkimyksiäsi jokin soinnillinen tai tyylillinen ideaali?

No varmasti ohjaa. Tosin se on monesti enemmänkin sellainen abstraktio omassa päässäni kuin mikään tietoinen valinta. Pyrin ilmaisemaan tästä käsin tulevia impulsseja mahdollisimman rehellisesti. Itse koen nykyään yhä vahvemmin, että on olemassa musiikillinen ”kieli”, jonka kautta ilmaisen musiikillisia tuntemuksia.

Onko sinulla sellaisia esikuvia, joilta uskot saaneesi vaikutteita tai jotka koet hengenheimolaisiksi?

Tässä suhteessa monet hyvät improvisoijat ovat olleet minulle suuria esikuvia. Norjan Per Jörgensenistä Ruotsin Anders Jorminiin ja Puolan Tomasz Stankon kautta Miles Davisiin ovat kaikki vahvoja, voimallisia musiikillisia kommunikoijia.

Kuinka paljon Pekka-kokonaisuuden esitykset elävät illasta toiseen?

Aika paljon itseasiassa ja varsinkin nyt. Olemme saavuttaneet tavoitteemme rikkoa progen rakenteellista jäykkyyttä minusta aika toimivalla tavalla. Olemme saaneet vapautta sitä kautta improvisoida näidenkin biisien yhteydessä.

Olet vieraillut paljon myös ulkomailla. Eroaako suomalainen yleisö jollakin tavoin yleisöstä muualla?

Suomalaisen yleisön suurin vahvuus on sen keskittymiskyky. Ihmiset jaksavat kuunnella hitaastikin etenevää tarinaa, kunhan punainen lanka on seurattavissa. Toinen suomalaisten erityisvahvuus on mielestäni musiikillinen kaikkiruokaisuus.

Milloin olet viimeksi esiintynyt Lahdessa?

Siitä taitaa olla useampi vuosi.

Konsertti alkaa Kalevi Aho -salissa lauantaina 30.9. klo 19. Liput ennakkoon Tiketistä.

RoHi Puhallinsoitinkorjaamon Timo Hiipakka on ollut Verneri Pohjolan vierailusta vastaava tuottaja.

RoHi Puhallinsoitinkorjaamon Timo Hiipakka on ollut Verneri Pohjolan vierailusta vastaava tuottaja.