Big Band Festival Šiauliai 10–11.6.2022
Alussa näytti pahalta, kun taivas repesi ja rankkasade ukkosineen huuhtoi Siauliain tunnelmallista amfiteatterimaista tapahtumapuistoa karuselleineen ja pomppulinnoineen. Festivaali saatiin kuitenkin käyntiin muutaman minuutin viivästyksellä, ja pian aurinkokin hymyili.
Liettuan Siauliaissa on jo usean vuoden ajan järjestetty kansainvälistä big band -festivaalia, jossa isojen orkesterin rinnalla on kuultu myös pienempiä kokoonpanoja. Tällä kerralla kaupunkiin ja kaksipäiväiseen tapahtumaan oli matkustanut naapurimaa Latvian lisäksi artistivieraita Ranskasta, Yhdysvalloista – ja Suomesta.
Liettuassa ja Latviassa tunnutaan arvostettavan big bandeja ja niiden potentiaalia yleisön viihdyttämisessä sekä uusien muusikkopolvien kouluttamisessa ja työllistämisessä. Molemmissa maissa laitettiin heti ammattimaiset big bandit pystyyn, kun irtautuminen Neuvostoliitosta tapahtui 1990-luvulle käännyttäessä. Liettua ehti ensin, Latvia vuotta myöhemmin.
Siauliain, Jelgavan, Siaulian lukion ja Kaunasin big bandit tekivät selväksi, että pitkäjänteinen työ tuottaa myös tuloksia. Kultakin orkesterilta kuultiin tasapainoiset setit, joiden aikana päästiin nauttimaan sekä hioutuneesta yhteissoitosta että solistisesta voimasta. Jelgava big band vakuutti myös rytmisellä tiukkuudella ja tarkkuudella, kiitos muun muassa vahvan rytmisektion. Kuulija olisi nauttinut vieläkin enemmän, jos miksaajat olisivat ymmärtäneet, että kyseessä ei ole tuhtia ”botnea” kaipaava rock-konsertti. Puhaltimien nyansseista jäi paljon kuulematta.
Kapellimestareista huomio kiinnittyi Jelgavan big bandia vuodesta 1991 elämäntyönään johtaneeseen Raitis Asmanisiin, joka festivaalilla esiintyi myös Siauliain oman big bandin kapellimestarina. Hän on jelgavalaisten kanssa kiertänyt menestyksellisesti useita kansainvälisiä orkesterikilpailuja ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Grammy-palkitun sovittajalegendan Michael Abenen kanssa.
Suomalainenkin osaaminen sai näyteikkunan, kun Kalevi Louhivuori trumpetteineen nousi lavalle Lahti Big Bandin (LBB) kanssa. Ohjelmistona oli parin vuoden takainen Louis Armstrong -tribuutti, jonka sovitusten takana on Erno Tiittanen, LBB:n kapellimestari ja taiteellinen johtaja. Setti on kuultu jo useiden kotimaisten big bandien esittämänä eri puolilla Suomea.
Louhivuorelle kokonaisuudesta on viimeistään nyt kasvanut bravuurinumero, jossa omaa virtuositeettia pääsee pidäkkeettömästi esittelemään. Muutamilla vierailijoilla vahvistettu Lahti Big Band pystyi harrastelijaorkesterinakin tarjoamaan Louhivuorelle selkänojan, jonka varassa loistaa. Ykköstrumpettia sektiossa soittanut Tiittanen muistutti omalla soolollaan vahvasta big band -taustastaan, ja myös Aarni Häkkinen pasuunassa, Oona Mattsson alttosaksofonissa ja Olli Jaakkola tenorisaksofonissa pääsivät esittelemään osaamistaan. LBB:n vakiomuusikoista Juha Johansson kitaran ja banjon varressa otti hänkin yleisönsä.
Herkku tuntui maistuvan, sillä monet soolot ja kokonaiset kappaleet päätyivät äänekkäisiin useilta suunnilta kantautuneisiin bravo-huutoihin. Ja kun konserttia istualtaan lavan tuntumassa seurannut yleisö nousi lopulta seisaaltaan osoittamaan suosiotaan, kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Armstrongin kaltainen ikivihreä jazz-legenda koskettaa sydämiä sukupolvesta toiseen.
LBB:lle ensimmäinen ulkomaanmatka yli kymmeneen vuoteen tiesi orkesterin sisäisen koheesion vahvistumista vaikeiden koronavuosien jälkeen. Matkalle hälytetyt vahvistuksetkin tuntuivat viihtyvän. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita.
LBB:n settilista, solistina Kalevi Louhivuori (trumpetti ja laulu)
Jeepers Creepers (Harry Warren)
Basin Street Blues (Spencer Williams)
West End Blues (Joe ”King” Oliver)
Struttin’ With Some Barbecue (Lil Hardin Armstrong )
It Don’t Mean A Thing (Duke Ellington)
Out of Nowhere (Johnny Green)
Cheek to Cheek (Irving Berlin)
La vie en rose (Louiguy)
When the Saints Go Marchin’ In (Trad.)
Encore: What a Wonderful World (Bob Thiele – George Weiss)
Kaikki sovitukset: Erno Tiittanen (Arricone)