Lahti Big Bandin ja Kalevi Louhivuoren Armstrong-tribuutti on harvinaista herkkua

Viihdyttäjä. Uudistaja. Trumpetinsoiton tiennäyttäjä. Louis Armstrong (1901–1971) jätti pysyvän jäljen jazzmusiikkiin ja sen historiaan viidelle vuosikymmenelle ulottuneella urallaan.

Lahti Big Band ja Kalevi Louhivuori tekevät Armstrongin perinnölle kunniaa tämänsyksyisen Jazztorin avaavassa konsertissa perjantaina 25.9. Orkesterin kapellimestarin Erno Tiittasen uudet sovitukset Armstrongin esittäminä tutuiksi tulleista kappaleista kuultiin ensimmäisen kerran Malmitalolla alkuvuodesta Great Helsinki Swing Big Bandin konsertissa. Yleisö viihtyi, samoin trumpetti- ja laulusolistina jo tuolloin esiintynyt Kalevi Louhivuori. Louhivuori on kevään ja kesän aikana soittanut Armstrongin ohjelmistoa myös pienemmillä kokoonpanoilla.

Ovatko viimeksi kuluneet kuukaudet syventäneet suhdettasi Armstrongin musiikkiin – ja jos, niin millä tavalla?

Kalevi Louhivuori: Olen tehnyt melko paljon näitä Louis Tribute -keikkoja pienemmällä kokoonpanolla, ja sitä kautta kappaleet ovat tulleet vieläkin tutummiksi. Yhden parhaan ystäväni poismenon johdosta juuri ennen konserttiamme  suhteeni What A Wonderful Worldiin muuttui aika lailla. Se sai minut arvostamaan pienempiäkin asioita ja ymmärtämään paremmin elämän arvaamattomuuden.

Mikä tekee Armstrongista erityisen – sen ajattoman taiteilijan, jollaisena 2000-luvun yleisökin hänet yhä tuntee ja jollaisena rakastaa?

KL: Hän oli pioneeri ja myös uudisti musiikkikulttuuria monin eri tavoin. Hän  oli viihdyttäjä, joka elämäntyöllään sai miljoonat ihmiset löytämään jazzmusiikin. Suosion taustalla oli luonnollisesti myös hänen upea soittonsa ja persoonallinen laulusoundinsa.

Konsertti järjestetään Lahden Konserttitalon Felix Krohn -salissa väljin turvavälein yleisön turvallisuudesta tinkimättä. Miksi Lahteen kannattaisi suunnata vähän kauempaakin?

KL: Tämä on tällä hetkellä ainoa mahdollisuus kuulla Louis Armstrongille omistettua tribuuttikonserttia. Ennen Ernon sovituksia tällaista big bandin voimin toteutettua Armstrong-tribuuttia ei ole Suomessa milloinkaan järjestetty.

Konsertti järjestetään Lahden Konserttitalon Felix Krohn -salissa perjantaina kello 19. Liput ennakkoon Tiketistä.

Tiesitkö, että

Kalevi Louhivuori (s. 1984) on kansainvälisesti arvostetumpia ja tunnetuimpia suomalaistrumpetisteja. Kypsästä ja erottuvasta soundistaan tunnettu jyväskyläläislähtöinen muusikko on vuosien varrella vaikuttanut monipuolisesti eri genreissä yhtyeenjohtajana, säveltäjänä ja soittajana. Louhivuoren omia yhtyeitä ovat esimerkiksi Sun Trio, Big Blue ja The Northern Governors ja hän on soittanut mm. Yonan, Ricky-Tick Big Bandin ja Piirpaukkeen kanssa. Säveltäjänä ja sovittajana hän on tullut tutuksi Yonan ensimmäisiltä albumeilta, Northern Governorsin albumeilta, KAiKU musahanskoille tehdystä Suomi 100 -tilaussävellyksestä sekä sinfoniaorkesterille ja Philomela-kuorolle sävelletyistä tilaustöistä.  Hän soittaa myös useissa kansainvälisissä yhtyeissä, kuten Lionel Beuvens Quartet  sekä The Shining of Things Serena Spedicato. Illan aikana häntä kuullaan myös laulusolistina!