Lahden Jazztorilla musisoidaan marraskuussa

Lahti Big Band ry pitää edelleen kiinni Lahden Jazztorin vuonna 1989 alkaneesta katkeamattomasta perinteestä. 33. festivaali järjestetään tänä vuonna marraskuun jälkipuoliskolla.

Viime syksynä jäätiin pandemian varjossa selvästi yleisötavoitteesta, mutta artisteilta ja kriitikoilta saatu runsas kiittävä palaute lämmitti mieltä ja piti uskoa yllä, kertoo Lahti Big Bandin puheenjohtaja Janne Tarmio

Lahti Big Band ry tuottaa itse kuusi tapahtumaa, jotka ajoittuvat viikonloppuun 19.–21.11. Oheistapahtumia järjestetään 15.11. alkaen, jolloin Johannes Salomaa soittaa ja esittelee saksofoniperheen jäseniä kaupunginkirjaston auditoriossa. Festivaali päättyy Nastolan bluespojat -kirjan julkistamistilaisuuteen lauantaina 27.11. Välipäiviksi on luvassa useita muiden tahojen tuottamia jazzhenkisiä tapahtumia eri puolille kaupunkia.

Tarmion mukaan yhteistyö Lahden kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa on viime vuosina toiminut kitkattomasti, mikä on madaltanut Lahti Big Bandin omien tuotantojen kynnystä. Myös sivistyslautakunnan myöntämä toistuvaisavustus on pitänyt festivaalin hengissä.

”Haluamme tarjota esiintymistilaisuuksia ja ansaintamahdollisuuksia mielenkiintoisia marginaaleja edustaville muusikoille ja yleisempään tietoisuuteen vasta matkalla oleville nuorille kyvyille. Pelkin lipputuloin yhtälö ei ole mahdollinen”, Tarmio kertoo. 

Terveysturvallisuudesta pidetään big bandin itse tuottamissa päätapahtumissa tinkimättömästi kiinni. Ennakkomyynnissä on vain noin puolet katsomokapasiteetista. Mahdolliset lisäpaikat otetaan käyttöön ainoastaan, jos epidemiatilanne ja alueelliset rajoitukset suosituksineen sen sallivat.

Suomen eturivin kitaristit ovat vahvasti esillä festivaalin ohjelmassa. Kansainvälistäkin arvostusta nauttivan Teemu Viinikaisen soolokonsertista odotetaan yhtä ohjelmiston kohokohdista. Nuoren polven muusikoista Viinikaista pääsevät haastamaan Ville-Veikko Airaniemi ja nuorten jazzkitaristien kilpailun Jazzkukko-festivaalilla heinäkuussa voittanut Johannes Granroth. Airaniemi tulee Lahteen nimivahvan, mutta harvakseltaan esiintyneen Anakonda Shark -yhtyeen riveissä, Granroth puolestaan väkevässä nousussa olevan ja April Jazzissakin esiintyvän Peela-kokoonpanon mukana.

Laulajista ääneen pääsevät Peela-yhtyeen riveissä musisoiva Maja Mannila ja Soma-trion laulusolistina Lahteen saapuva Aliisa Pihlanne. Molemmat rakentavat myös soolouraa. Lahti Big Band puolestaan on kutsunut oman konserttinsa keulakuviksi peräti viisi orkesterin kanssa yhteistyötä tehnyttä laulusolistia.

”Toivomme orkesterin ja yleisemminkin big band -musiikin ystävien löytävän runsaslukuisesti paikalle antamaan tukensa yhdistyksen toiminnalle. Väliajallinen konsertti tarjoaa monipuolisen keitoksen viihdyttävää musiikkia”, Tarmio lupaa.

Ajan hermollakin ollaan. Nikita Rafaelovin trio muistaa sunnuntaina 21.11. sata vuotta sitten syntyneen pianistilegendan Erroll Garnerin musiikillista perintöä.

* Ennakkomyynti: Tiketti.

* Lauantaille 20.11. ja sunnuntaille 21.11. myynnissä myös päivälippuja.

* Oheisohjelma täydentyy syksyn aikana. Katso lisää jazztori.fi.