Ismo Haaviston ja LBB:n yhteinen levy dokumentoi hedelmällisen yhteistyön

Lahti Big Band ja lahtelainen bluesmuusikko Ismo Haavisto ovat jo useiden vuosien ajan ilahduttaneet konserttiyleisöä eri puolilla Suomea. Haaviston kappaleet ovat saaneet kapellimestari Erno Tiittasen sovituksina uudenlaista täyteläisyyttä.

”Esiintyminen ison orkesterin kanssa on ollut uusi ja jännittävä kokemus”, Haavisto sanoo. ”Soinnissa on muhkeutta, joka keikoilla on ilmiselvästi purrut yleisöön.”

Vuonna 2011 alkanut yhteistyö on nyt poikinut myös tallenteen, joka julkaistiin Lahden Jazztorilla syyskuussa. Big bandit ovat esittäneet bluesia aiemminkin, mutta Haaviston ja LBB:n CD on tiettävästi ensimmäinen kotimainen äänite, jolla kaikki sävellykset ja sovitukset ovat esiintyjien omaa käsialaa.

Kapellimestari Erno Tiittanen kertoo innostuneensa mahdollisuudesta yhteistyöhön paikallisen artistin kanssa.

”Kun Haaviston nimi muutama vuosi sitten nousi esiin, oivalsin heti että tämä on juuri sitä, mihin lahtelaisen big bandin tuleekin tarttua.”

Fire Breath -julkaisulla on 12 Haaviston säveltämää ja sanoittamaa kappaletta. Haavisto on etualalla lauluineen, huuliharppuineen ja kitaroineen. Big band antaa oman kuuman henkäyksensä keitokseen. Solistina saksofoneineen kuullaan myös Masa Orpanaa.

Aki Kaurismäki lukeutuu Haaviston musiikin ystäviin. Suhde alkoi Sleepy Sleepersistä ja muista lahtelaisbändeistä tutun Kari ”Pitkä” Lehtisen muistokonsertista 2014.

”Tutustuin siellä Ismon armottomaan bluesmeininkiin ja ihastuin. Laitoin sitä elokuvaani heti, kun tilaisuus tuli.”

Haavisto on mukana Kaurismäen kuuden vuoden hiljaisuuden päättävässä uutuselokuvassa. Työnimellä Toivon tuolla puolen kulkevan elokuvan ensi-ilta on Suomessa helmikuussa 2017.

Ismo Haavistolla on kiirettä muillakin rintamilla. Tulossa on esimerkiksi juhlakiertue 30-vuotisen uran merkeissä.

Fire Breath -julkaisun voit tilata Levykauppa Äxästä, hankkia suoraan Haaviston ja LBB:n keikoilta tai ostaa omaksesi orkesterin jäseniltä.